شرایط تاسیس شرکت کشتیرانی
هر آنچه برای شرایط ثبت، تاسیس و فعالیت شرکت کشتیرانی که بهتر است بدانید.
تاسیس و فعالیت شرکت کشتیرانی یکی از مهم ترین مواردی است که به منظور رشد و شکوفایی حمل و نقل دریایی و اقتصاد یک کشور اهمیت زیادی دارد، از جمله روش های حمل و نقل که تاثیر زیادی در تجارت بین المللی دارد حمل و نقل دریایی است توسعه و بهره برداری از شرکت های کشتیرانی کمک قابل توجهی به پیشرفت این روش حمل و نقل کرده است در این مقاله به توضیح نکات مهم مربوط به تاسیس و فعالیت شرکت های کشتیرانی می پردازیم.
شرکت کشتیرانی چیست؟
شرکتی که دارای پروانه فعالیت از سازمان بنادر و دریانوردی در قالب کارگزار به عنوان نماینده تام الاختیار شرکت کشتیرانی، مالك، فرمانده، اجاره کننده کشتی حسب مورد عهده دار وظایف یکی از آنها در قبال بندر، صاحب کالا و سایر ذینفعان می باشد، شرکت کشتیرانی شرکتی فعال در زمینه ی امور و خدمات حمل و نقل دریایی است و توسط هر شخصی که مجاز به بهره برداری باشد مدیریت می شود آنچه برای تاسیس یک شرکت کشتیرانی ضروری است، دریافت مجوز فعالیت نمایندگی کشتیرانی از سازمان بنادر و دریانوردی است .
شرایط مدیرعامل شرکت کشتیرانی :
طبق آیین نامه جدید، مدیر عامل یک شرکت کشتیرانی با توجه به فعالیت شغلی بایستی دارنده مدرک تحصیلی لیسانس با 8 سال سابقه کاری اجرایی و مفید در بخش های نمایندگی و یا عملیات کشتیرانی باشد.
تبصره : البته مدرک تحصیلی و سابقه کار فوق مشمول مدیران عامل که قبلا پروانه فعالیت نمایندگی کشتیرانی گرفته اند نمی شود.
تبصره : درصورت نقص مدارک مدیر عامل می توانید مدیرفنی معرفی نمایید، که با مدرک تحصیلی لیسانس و 8 سال سابقه کاراجرایی و مفید در بخش های نمایندگی و یا عملیات کشتیرانی باشد، ناگفته نماند تمام مسئولیت شرکت بعد از تایید سمت بر عهده مدیر عامل، مدیرفنی و مدیرشعبه خواهد بود.
شرایط عمومی مدیر عامل شرکت کشتیرانی مطابق با آیین نامه مشخص شده است که عبارتند از:
داشتن تابعیت ایرانی، داشتن حداقل 25 سال سن، انجام خدمت سربازی و یا در صورت لزوم معافیت دائم، عدم اشتغال به کار در سازمان ها و دستگاه های دولتی، موسسات غیر دولتی و نیز شرکت هایی که بیش از 50 درصد از سهام یا سرمایه آنها به مراجع و سازمان های مذکور متعلق باشد، نداشتن سابقه کیفری، همچنین نداشتن مقام و مرتبه مشابه در دیگر شرکت ها و آشنا با زبان انگلیسی باشد.
شرایط ثبت و تاسیس شرکت کشتیرانی :
- در مرحله اول در اداره ثبت شرکتها، شرکت را با موضوع نمایندگی کشتیرانی و ارائه آدرس دفتر مرکزی و آدرس دفتر شعبه دریکی از بنادر کشور و معرفی مدیرعامل ومدیر شعبه اقدام می نمایید.
- شرکت های کشتیرانی مکلف به معرفی دارندگان امضای مجاز به صورت رسمی به سازمان بنادر هستند.
- شرکت های کشتیرانی دارای مجوز فعالیت موظف هستند، که تضمینی را به مبلغ پنجاه میلیون ریال به سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان وثیقه بگذارند، علت در نظر گرفتن این وثیقه به منظور امکان جبران خسارت های احتمالی است.
- شرکت کشتیرانی موظف به تهیه دفتر مرکزی به صورت مستقل به منظور انجام فعالیت خود می باشد لازم به ذکر است که این دفتر بایستی با کاربری اداری باشد.
- شرکت کشتیرانی بایستی یک نمایندگی یا شعبه ای مستقل در یکی از بنادرکشور داشته باشد.
مدارک وشرایط لازم جهت ثبت و تاسیس شرکت کشتیرانی :
- اساسنامه امضا شده توسط سهامداران شرکت کشتیرانی
- شرکتنامه امضا شده توسط سهامداران شرکت کشتیرانی
- اظهارنامه دارای امضای سهامداران شرکت کشتیرانی
- اصل صورتجلسه هیئت مدیره حاوی امضای سهامداران شرکت کشتیرانی
- یک قطعه عکس 4×3 و مدارک شناسایی سهامداران شرکت کشتیرانی
- صورتجلسه مجمع عمومی حاوی امضای سهامداران شرکت کشتیرانی
مزایای شرکت کشتیرانی :
حمل و نقل دریایی نسبت به بقیه روش ها، حمل و نقل هوایی و حمل ونقل زمینی و ریلی ارزانتر بوده و به همین دلیل صاحبان کالا و تجار همواره عمده کالاها و اجناس خود را توسط شرکت های کشتیرانی به سراسر جهان ارسال می نمایند.
وظایف شرکت کشتیرانی:
1- انجام امور مربوط به ورود، خروج و پاس كشتي ها در بنادر و حوزه مربوطه از قبيل اعلام نمايندگي به بندر، درخواست ورود و خروج، ليست جابجايي پرسنل كشتي ها، ارائه اطلاعات مورد نياز بندر و پرداخت حقوق، عوارض و هزينه هاي بندري متعلق به كشتي حسب مقررات مربوطه و تسويه حساب.
2- تدارك خدمات مورد نياز كشتي و كاركنان آن در زمان حضور در بندر و محدوده هاي آن.
3- انجام ترتيبات لازم جهت تخليه، بارگيري، بارشماري و تحويل و تحول كالا، كانتينر و مسافر حسب مورد از طريق اشخاص داراي مجوز فعاليت از سازمان .
4- انجام ترتيبات لازم جهت تهيه و تكميل اسناد محموله هاي وارده و يا صادره از/ به بنادر به منظور انجام تشريفات گمركي از جمله تنظيم صورت جلسات كسر و اضافه تخليه و صدور ترخيصيه و تقاضاي اصلاح مانيفست .
5- اخذ كرايه حمل و ساير مطالبات مربوط به كشتي، كانتينر يا محموله و مسافر به نمايندگي از طرف کشتيراني مربوطه .
6- بازاريابي در امور حمل و نقل دريايي و صدور اسناد حمل از طرف شرکت كشتيراني مربوطه .
7- انجام تشريفات ترانزيت كالا اعم از ترانزيت داخلي، خارجي و فعاليت هاي كارگزاري در مورد محمولاتي كه مقصد آن بندر ورودي نبوده و داراي مقصد داخلي و يا خارجي مشخص دیگری باشد.
8- رعایت موافقت نامه های منطقه ای و کنوانسیون های بین المللی مرتبط با موضوع آیین نامه .
9- اعلام کتبی به سازمان، نام و مشخصات خطوط کشتیرانی داخلی و خارجی طرف قرارداد.
10- اعلام كتبي به سازمان، عضویت در انجمن های صنفی و یا اتحادیه های منطقه ای.
11- اعزام کارکنان براي طي دوره هاي آموزشي مرتبط .
12- استفاده از نرم افزار و سخت افزارهای مناسب به منظور تسهیل در انجام وظایف مقرر .
13- شرکت های کشتیرانی مکلفند هنگام اخذ مجوز به سازمان گواهي نمايند که از کلیه مفادآیین نامه سازمان اطلاع حاصل نموده و متعهد به اجرای آنها می باشند .
14- رعايت کلیه قوانين ، مقررات ، آيين نامه ها و دستورالعمل هاي سازمان ، گمرك ، محيط زيست ،
مناطق ويژه اقتصادي ، بندري ، مناطق آزاد تجاري و ساير مراجع ذيربط در زمينه مورد فعاليت .
15- ساير فعاليت هايي كه به موجب قوانين و مقررات مربوطه توسط شركت نمايندگي كشتيراني انجام مي گردد .
موظفند حداكثر ظرف يك سال از تاريخ ابلاغ آيـين نامه وضعيت خود را با مفاد آن تطبيق دهنددر غير اين صورت مجاز به فعاليت نمي باشند.
چهار سال تمام است و تمديد آن منوط به احراز شرايط مندرج در آيين نامه خواهد بود.
شرکت هایی که فعال می باشند و به صورت سالیانه گزارش فعالیت خود از سازمان بنادر دریافت نموده به اداره کارگزاری سازمان بنادر تحویل می دهند.
در صورت عدم دریافت گزارش فعالیت سال دوم، امور شرکت ها نسبت به صدور تذکر کتبی به شرکت اقدام می نماید.
در صورت عدم دریافت گزارش فعالیت در پایان سال سوم سازمان نسبت به لغو مجوز فعالیت اقدام می نماید.
نتیجه گیری شرکت کشتیرانی
ثبت، تاسیس و صدور مجوز فعاليت در زمينه نمايندگي كشتيراني منوط به احراز صلاحيت هاي مذكور در آيين نامه و ارائه اساسنامه و مدارك ثبت و آخرين روزنامه رسمي كه مبين صلاحيت شرکت در زمینه فعاليت نمايندگي كشتيراني باشد، خواهد بود .