کریدور در حمل ونقل ترانزیت بین المللی شمال،جنوب‌‌، شرق و غرب به عنوان محورعدم ترافیک کالا در سطح بین‌المللی، کشوری و منطقه‌ای تلقی می‌شود، در هر کریدور حمل ونقل ترانزیتی می‌توان از شیوه‌های مختلف حمل‌ونقل بار ازجمله دریایی، جاده‌ای، ریلی برای جا‌به‌جایی بار با کمترین هزینه و زمان ممکن استفاده کرد، اگر تاجر یا بازرگان هستید یا با شرکت‌های حمل و نقل ترانزیت سروکار دارید، حتماً از زبان آنها واژه «کریدور» را شنیده‌اید، اگر می‌خواهید درمورد کریدور در حمل و نقل ترانزیت بین‌المللی بیشتر بدانید با کارشناسان شرکت کشتیرانی ترنگ دریا همراه باشید. 

021-42034000


 

کریدور چیست؟


کریدور چیست؟

کریدور یا راهگذر بین‌المللی در حمل و نقل ترانزیت به مسیرهایی اشاره دارد که بین مناطق مختلف در جهان ارتباط برقرار می‌کند، این مسیرها برای جابه‌جایی کالا و محموله‌های مختلف کاربرد دارند،کریدورها نه‌تنها مناطق مختلف در جهان، بلکه مناطق مختلف در یک کشور را هم به یکدیگر متصل می‌کنند، حمل و نقل در این مسیرها از طریق خطوط دریایی، جاده‌ای و ریلی انجام می‌گیرد، این روزها که تجارت بین‌المللی گسترش زیادی پیدا کرده و اکثر تاجران به دنبال پیداکردن کریدور و مسیرهایی کوتاه برای جابه‌جایی محموله‌های خود هستند.

 

انواع کریدورها  در حمل و نقل ترانزیت بین‌المللی

روش‌های زیادی برای حمل و نقل ترانزیت از مسیرهای کریدور وجود دارد بطور کلی از این روش برای تجارت داخلی و خارجی، ترانزیت تبادل کالا و کریدور بین‌المللی استفاده می‌شود.

  •  

    کریدور تجاری داخلی

    از این کریدور حمل و نقل ترانزیت بار در شبکه‌ راه‌های داخلی کشور استفاده می‌شود.
  •  

    کریدور تجاری خارجی

    از کریدور حمل و نقل ترانزیت برای ارسال کالا به خارج از کشور و یا واردکردن کالا به داخل استفاده می‌شود .
  •  

    کریدورهای ترانزیت تبادل کالا

    این نوع کریدور به ‌منظور جابه‌جایی بار و مسافران ازمرز سایر کشورها استفاده می‌شود.
  •  

    کریدور بین‌المللی

    این نوع کریدور، شامل یک شبکه بین‌المللی از مسیرهای حمل و نقل ترانزیت با مسیرهای جاده ای ،ریلی و دریایی  می باشد،دراین مقاله به معرفی کریدورها در حمل و نقل ترا نزیت بین المللی می پردازیم.


 

اگر شما عزیزان قصد ارسال بار به هند را دارید میتوانید به مطلب حمل کالا به هند مراجمعه کنید.

 

 

تجار و بازرگانان محترم درخصوص ارائه انواع خدمات و مشاوره در زمینه حمل و نقل ترانزیت با استفاده از کریدورهای بین‌المللی، با همکاران مجرب ما در شرکت کشتیرانی ترنگ دریا تماس بگیرید.

021-42034000

 

 

کریدور حمل و نقل ترانزیت بین‌المللی شمال به جنوب


کریدور حمل و نقل ترانزیت بین‌المللی شمال به جنوب

کریدور حمل و نقل ترانزیت بین‌المللی شمال به جنوب در ۱۲ سپتامبر ۲۰۰۰ در سن‌پترزبورگ توسط سه کشور ایران، روسیه و هند به منظور ترویج همکاری های حمل و نقل بین اعضاء تأسیس شد، این کریدور اقیانوس هند و خلیج‌فارس را از طریق ایران به دریای خزر سپس از طریق روسیه به سن‌پترزبورگ و شمال اروپا متصل می‌کند، این کریدور حمل و نقل ترانزیت بین‌المللی شمال به جنوب به طول 7200 کیلومتر دارای مسیر جاده‌ای، ریلی و دریایی است جابه‌جایی بار در این کریدور بین کشورهای هند، ایران، آذربایجان، روسیه، آسیای مرکزی و کشورهای اروپایی انجام می‌شود.


 

کریدور حمل و نقل ترانزیت شرق به غرب / جاده باستانی ابریشم


کریدور حمل و نقل ترانزیت شرق به غرب / جاده باستانی ابریشم

این کریدور که همان جاده باستانی ابریشم می باشد می تواند کالاهای ترانزیتی چین و آسیای میانه در شرق و شمال شرقی را از طریق قلمرو ایران به حوزه های قفقاز ، آسیای غربی ، حوزه دریای مدیترانه منتقل نموده و متقابلا کالاهای تولیدی دراین نواحی را نیز به بازارهای آسیای میانه وچین ترانزیت نماید،از سوی دیگرتمامی این کشورها از طریق کریدور به اروپا و آفریقا متصل می‌شوند.

مسیر ایرانی حمل و نقل ترانزیت کریدور شرق به غرب / جاده باستانی ابریشم

  •  

    مرزهای شمال شرقی ایران شامل 

    دوغارون ، سرخس ، باجگیران ، لطف آباد ، اینجه برون
  •  

    مرزهای خروجی غربی و شمال غربی شامل

    جلفا ، بازرگان ، سرو ، رازی ، تمرچین ، باشماق ،خسروی و بالعکس
  •  

    مسیر دسترسی ریلی جاده ابریشم

    این مسیر دارای دسترسی ریلی در محور سرخس به رازی به طول 2008 کیلومتر و با ظرفیت حمل نقل دو میلیون تن بار می باشد.


 

اگر قصد ارسال بار به ازبکستان را دارید میتوانید مطلب حمل کالا به ازبکستان را مطالعه فرمایید.

 

کریدور حمل و نقل ترانزیت جنوبی آسیا


کریدور حمل و نقل ترانزیت جنوبی آسیا

کریدور حمل ونقل ترانزیت جنوبی آسیا، مسیر این کریدور با شروع از آسیای جنوب شرقی و گذر از شبه قاره هند از طریق میرجاوه در مرز جنوب شرقی ایران وارد قلمرو کشور شده و نهایتاً از طریق مرز های شمال غربی شامل بازرگان ، رازی  و خسروی در مرز کشور های ترکیه و عراق از قلمرو ایران خارج شده و به سمت حوزه های اروپا و دریای مدیترانه امتداد می یابد، طول این مسیر در محور میرجاوه – رازی  ۲۴۹۶ کیلومتر بوده و ظرفیت حمل و نقل سه میلیون تن بار را دارا می باشد.


 



کریدور حمل و نقل ترانزیت تراسیکا 

برنامه کریدورحمل ونقل ترانزیت تراسیکا در ماه می ۱۹۹۳ میلادی در نشست وزرای حمل و نقل و تجارت هشت کشورعضو (پنج کشور جمهوری آسیای میانه و سه جمهوری قفقاز) در بروکسل ارائه شد، که طی آن یک کریدور حمل و نقل ترانزیت شرق به غرب از طریق دریای سیاه، جمهوری قفقاز، دریای خزر،آسیای میانه، اروپا و آسیای میانه تعریف گردید.

اهداف اصلی اتحادیه اروپا در کریدور حمل و نقل ترانزیت تراسیکا به شرح ذیل است :


  • حمایت سیاسی و اقتصادی از استقلال جمهوری‌ها و افزایش ظرفیتهای آنها از طریق دسترسی به بازارهای اروپایی و جهانی به کمک مسیرهای متعدد کریدورحمل و نقل ترانزیت می باشد.
  • افزایش همکاری‌های منطقه‌ای میان کشورهای عضو
  • استفاده از کریدور حمل و نقل ترانزیت تراسیکا به عنوان کاتالیزوری برای جذب حمایت سازمانهای مالی بین‌المللی و بخشهای خصوصی می باشد.
  • اتصال کریدور حمل و نقل ترانزیت تراسیکا به شبکه ترانس – اروپا
  • کریدور حمل و نقل ترانزیت تراسیکا به عنوان مسیری که کمترین هزینه و زمان را برای اتصال جمهوری‌های آسیای میانه به بازارهای جهانی و بنادر اروپایی دارد، معرفی شده است.

  •  

    اعضای کریدور حمل و نقل ترانزیت تراسیکا عبارتند از

    آذربایجان، ایران، ارمنستان، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، بلغارستان، مولداوی، رومانی، ترکیه، اوکراین


 



کریدور حمل و نقل ترانزیت آلتید (AH)

یکی دیگر از کریدورهایی که از ایران عبور می‌کند، شبکه بزرگراه آسیایی (AH) نام دارد که به آن آلتید نیز گفته می‌شود این کریدور حمل و نقل ترانزیت یک پروژه مشترک بین کشورهای آسیایی و کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه است هدف از تأسیس کریدورآلتید، بهبود ارتباط بین کشورهای آسیایی با اقیانوسیه و جلوگیری از ساخت بزرگراه جدید است که در سال 1992 تأسیس شد این مسیر پروژه‌های کریدورحمل و نقل ترانزیت زمینی را تا حد زیادی آسان کرده است و یک بزرگراه و راه‌آهن از آن عبور می‌کند.

 

اعضای کریدورآلتید: کریدور بزرگراه آسیایی بین 32 کشور امضاء شد که یکی از آنها ایران است بخش زیادی از بودجه این مسیر کریدورحمل و نقل ترانزیت بین‌المللی توسط چین، کره جنوبی و سنگاپور تأمین شده است.
مزایای استفاده از کریدور در حمل و نقل ترانزیت بین‌ المللی شمال،جنوب‌‌، شرق و غرب
از مزایای استفاده از کریدور در حمل و نقل ترانزیت می‌توان به کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در زمان اشاره کرد این مسیرها فاصله بین مبدأ و مقصد را کمتر می‌کنند و به همین دلیل هم هزینه‌های حمل و نقل ترانزیت را کاهش می‌دهند.


 

شرکت کشتیرانی ترنگ دریا با شرایط ذیل بهترین شرکت ایرانی برای ارسال بار از طریق کریدور حمل ونقل ترانزیت بین‌ المللی شمال،جنوب‌‌، شرق و غرب است .


  • مدیریت حاذق و کارآزموده
  • داشتن کارشناسان مجرب و متخصص
  • تعهد و مسئولیت پذیری
  • دارای شبکه وسیع و بین المللی در تمامی کشورها وبنادر کانتینری دنیا
  • دارای امکانات و انواع تجهیرات تخصصی حمل تحت مالکیت ( انواع کانتینرها وکشتی های فله بر، مایع و خشک ، کشتی های رو- رو )
  • دارای دفاتر و نمایندگان معتبر در سراسر ایران
  • سرعت در پاسخگویی به استعلامات و نیازهای مشتریان
  • مشاوره تخصصی در زمینه حمل و ترخیص کالا از سراسر دنیا
  • وجود واحد سی آر ام در مجموعه جهت بررسی و ترفیع مشکلات احتمالی
  • تعامل با مشتریان

 

سئوالات متداول

در کریدور حمل و نقل ترانزیت از روش های مختلف حمل و نقل ترانزیت بار از جمله جاده ای، ریلی، دریایی برای جا به جایی محموله ها با کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه ممکن می توان استفاده نمود.

کریدور حمل و نقل ترانزیت تبادل کالا به منظور نقل و انتقال مسافر و بار با سایر کشورهای مرزی ایجاد می گردد.

کریدور حمل و نقل ترانزیت آلتید شامل سه کریدور جنوب، شمال و مرکز است.

مسیروجهت مربوط به شرق به غرب و یا بالعکس، مسیرو جهت مربوط به شمال به جنوب و یا بالعکس و همچنین مسیروجهت بینابین کریدورهای عرضی و طولی از جمله مسیرها و جهت‌های مربوط به کریدور بین المللی می باشند.

 

تماس باما

تجار و بازرگانان محترم درخصوص ارائه انواع خدمات و مشاوره در زمینه حمل و نقل ترانزیت با استفاده از کریدورهای بین‌المللی، با همکاران مجرب ما در شرکت کشتیرانی ترنگ دریا تماس بگیرید.

021-42034000

 

نتیجه گیری

کریدور در حمل و نقل ترانزیت بین المللی یا مسیر حمل و نقل ترانزیت بین‌المللی به‌منظور ایجاد راه‌های مجزاء برای عبور کشتی، قطار و خودروهای باری هستند، ایجاد کریدور باعث افزایش سرعت و حمل و نقل ترانزیت کالا و کاهش هزینه‌ها در تجارت بین کشورهاست، با توجه به موقعیت ویژه جغرافیایی کشور ایران در منطقه و دسترسی از سمت غرب و شمال به قاره اروپا و روسیه و از شمال به کشورهای حاشیه دریای خزر و از جنوب به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و دریای عمان و آسیای شرقی ازجمله چین و قرار گرفتن در مسیر عبوری 5 کریدور شمال به جنوب، کریدورتراسیکا، کریدورشرق به غرب،کریدور جنوبی آسیا و کریدور آلتید می‌توان کشورایران را به عنوان شاهراه کریدورها در حمل و نقل ترانزیت و تجارت بین‌المللی محسوب نمود.