بارنامه Bill of lading چیست و انواع بارنامه Bill of ladingدرحمل و نقل شامل چه مواردی می‌شوند؟

 

 

هر آنچه نیاز است راجب بارنامه ها و انواع ان ها بدانید.

بارنامه Bill of lading سند و رسیدی است که در ازای ارسال کالا از طرف شرکت حمل صادر می شود، بارنامه در حمل و نقل کالا برای حمل و نقل‌های زمینی، دریایی، هوایی و ریلی صادر می‌شود، بارنامه ها حاوی اطلاعاتی مانند هزینه حمل، بیمه،کمیسیون، نوع بار، مبدا، مقصد، مشخصات کالا، اطلاعات گیرنده و فرستنده می باشند.
در ادامه در مورد بارنامه Bill of lading و انواع بارنامه و قوانین بارنامه توضیحاتی جامع داده می شود، تا شما اطلاعات کامل از موضوع بارنامه و انواع بارنامه داشته باشید بنابراین تا انتهای این مقاله همراه شرکت کشتیرانی ترنگ دریا باشید.

 

 



بارنامه Bill of lading  چیست؟

بارنامه در زبان انگلیسی با عبارت Bill of lading شناخته می‌شود که بیشتر مواقع آن را به صورت مخفف B/L استفاده می‌کنند،  در بارنامه تمام جزئیات قانونی برای حمل ‌و نقل کالا درج می‌شود و می‌تواند یکی از اسناد کاملا قانونی و معتبر برای پیگیری کالا باشد.


 

 



چرا بارنامه Bill of lading  مهم است؟

اهمیت بارنامه Bill of lading  به این دلیل است که بارنامه یک سند الزام‌آور قانونی است که تمام جزئیات لازم را برای پردازش دقیق یک محموله در اختیار حمل کننده و فرستنده قرار می‌دهد و در صورت لزوم می‌توان از آن در دعاوی قضایی استفاده نمود، دستورالعمل‌های خاص برای شرکت حمل‌کننده ، مشخصات کالا و شماره ردیابی و سفارش ویژه نیز در بارنامه نوشته می شود و برای فریت بار و ترانزیت بین المللی لازم است.


 

انواع بارنامه Bill of ladingرا درادامه به صورت کامل  خدمتتان توضیح خواهیم داد:

  •  

    بارنامه دریایی (Ocean/Marine Bill Of Lading)

    در صورتی که شما بخواهید کالای خود را از طریق کشتی به مقصد مورد نظرتان ارسال کنید، باید بارنامه دریایی داشته باشید در این بارنامه Bill of ladingعلاوه بر این که اطلاعات کامل کالا درج می‌شود، اطلاعات دیگری مانند نام کشتی و بندر تخلیه بار نیز وجود دارد، اگر در بارنامه نام بندری برای تخلیه نوشته شده باشد، نمی‌توان آن را در بندر دیگری تخلیه کرد از طرف دیگر، بارنامه دریایی شامل نمونه‌های مختلفی می‌ باشد که به شرح زیر هستند:
  •  

    بارنامه چند محموله ای یا گروهی یا بارنامه خانگی (L.C.L): ( Less/Low Container Load )

    این بارنامه  شیوه ای از بارگیری بارگنج ( Container ) است به گونه ای که فضای خالی در کانتینر باشد.
  •  

    بارنامه تفکیکی ( HBL ) : ( House Bill of Lading )

    صدور این بارنامه هنگامی است که متصدى یا نماینده حمل و نقل ، فرستنده Forwarder بارنامه صادر شده از سوی مالک کشتی را نمی تواند به هر یک از فروشندگان کالاها تحویل دهد، در این حالت او برای هر یک از فروشندگان کالاها بارنامه تفکیکی ( HBL ) به عنوان گواهی حمل صادر می کند، این سند را بارنامه داخلی نیز می نامند در مقصد نماینده حمل کننده اقدام به گشایش محموله گروهی نموده و بر اساس بارنامه داخلی، کالاهای فرستاده شده را به گیرندگان آنها تحویل می دهد.
  •  

    بارنامه چند وجهی ( MBL ) : Multimodal Transport Bill of lading

    این  بارنامه برای  ناوگان های ترابری دریایی، هوایی، زمینی جاده ای و ریلی کاربرد دارد، واژه نمادین ( C.F.S ) بر گرفته از ( Container Freight Station ) ایستگاه محموله بارگنج و ( CY ) بر گرفته از ( Container Yard ) میدان ( محوطه ) بارگنج است، با درج این عبارت در بارنامه، هزینه بارگیری کالا به بارگنج در کشور مبدأ وتحویل کالا از بندر مبدأ و هزینه های تخلیه از کشتی در کشور مقصد بر عهده فروشنده یا متصدى یا نماینده حمل و نقل، فرستنده Forwarder  و یا حامل  carrier است.
  •  

    بارنامه هوایی (Airway Bill)

    یکی دیگر از انواع بارنامهBill of lading که کاربرد بسیار زیادی برای حمل ونقل کالا دارد، بارنامه هوایی است این بارنامه زمانی استفاده می‌شود که صاحب کالا بخواهد محموله خود را از طریق هواپیما به مقصد ارسال کند، امکان تغییر دادن اطلاعات موجود در بارنامه هوایی فقط تا قبل از فرود هواپیما در فرودگاه مقصد امکان‌پذیر است و بعد از این که هواپیما در مقصد فرود آمد به هیچ عنوان نمی‌توان بارنامه را تغییر داد.
  •  

    بارنامه مستر Master Air Way Bill Of Lading ( MAWB )

    بارنامه مستر ( MAWB ) یا اصلی یا مادر، سندی است که خط هوایی ( ایرلاین ) در مقابل دریافت محموله از شرکت حمل یا فورواردر یا Consolidator برای حمل به مقصد بر اساس توافق انجام شده صادر می نماید. لازم به ذکر است که گیرنده در بارنامه اصلی معمولا شرکت طرف قرارداد با شرکت فورواردر در مبدا حمل می باشد.
  •  

    بارنامه هاوس House Air Way Bill Of Lading ( HAWB )

    بارنامه هاوس ( HAWB ) و یا فرعی سندی است که شرکت فورواردر در مقابل دریافت محموله از فرستنده اصلی کالا برای حمل به مقصد بر ساس توافق انجام شده صادر می نماید، بنابراین گیرنده در بارنامه هاوس ( HAWB ) یا همان فرعی، گیرنده واقعی کالا می باشد.
  •  

    بارنامه ریلی (Railway Bill)

    احتمالا می‌دانید که بارنامه ریلی زمانی کاربرد دارد که فردی بخواهد بار خود را از طریق قطار و سیستم حمل و نقل ریلی جابجا کند در این بارنامه علاوه بر اطلاعات مربوط به کالا، اطلاعات کامل شماره واگن و راه آهن مقصد نیز نوشته می‌شود.
  •  

     بارنامه حمل بین المللی با کامیون (CMR/TRUCK Way Bill)

    این نوع بارنامه که تابع کنواسیون حمل و نقل (CMR) صادره می شود راهنامه بین المللی (CMR) نامیده می شود، در بارنامه CMRگیرنده محل تحویل کالا محل و تاریخ بارگیری حمل کننده فرستنده مشخصات کالا و شماره ترانزیت کامیون و نام راننده و مشخصات کالا شامل وزن، تعداد، نوع کالا ، تعداد بسته ها، نوع بسته بندی و علامت و شماره ها قید می گردد CMR می بایست به مهر ورود و خروج کشور مقصد ممهورگردد، علاوه بر صادرکنندگان بارنامه ، متقاضیان آن اعم از فرستندگان و گیرندگان یا رانندگان نیز می بایستی مقررات حاکم و ناشی از آن را رعایت نمایند.
  •  

     بارنامه حمل با کامیون (برای جابه جایی کالا در داخل کشور/ بارنامه جاده ای داخلی) Truck Way Bill  

    این نوع بارنامه توسط دولت چاپ و طی مقررات از طریق سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در اختیار موسسات و شرکت های حمل ونقل قرار داده می شود، تعداد نسخه‌های صادر شده بارنامه کامیون بین ۶ تا ۱۴ نسخه متفاوت است ۳ نسخه از این بارنامه‌ها از طرف ارسال کننده، گیرنده و شرکت باربری صادر شده و به امضا می‌رسند مابقی نسخه‌های بارنامه کامیون نیز برای انجام تشریفات گمرکی و ورود و خروج کالا در نظر گرفته می‌شوند.
  •  

    بارنامه سراسری (Through Bill Of Lading)

    بارنامه سراسرى یکى ازکامل ترین و مهم ‌ترین انواع بارنامه‌هاى حمل مى‌باشد، از این نوع بارنامه در حمل با کامیون ، قطار، کشتى و حتى در مواردى براى حمل دریایى نیز استفاده مى‌شود.
  •  

    بارنامه از نوع حمل مرکب Multimodal Transport Bill of lading

    در بارنامه حمل مرکب ، کارگزار مسئولیت حمل زمینى و دریایى را عهده‌دار است، در واقع خدمات Door to Door توسط این نوع بارنامه صورت مى‌پذیرد چون صادرکننده این نوع بارنامه کارگزارها مى‌باشند، لذا معمولاً از فرم متحدالشکل تهیه شده توسط فدراسیون بین‌المللى کارگزاران FIATA که به تائید اتاق بازرگانى بین‌المللى هم رسیده است استفاده مى‌شود.
  •  

    بارنامه حمل چندوجهی ترکیبی فیاتا  (FBL) FIATA Multimodal Transport Bill of lading  

    بارنامه حمل مرکب فیاتا مهم ترین سندی است که سازمان فیاتا در اختیار فورواردرهای عضوش قرار می دهد، بارنامه فیاتا یک سند حمل ترکیبی است که تحت قوانین متحد الشکل اتاق بازرگانی بین الملل (UCP) توسط فورواردر ها صادر می شود، بارنامه فیاتا به شکل استاندارد بوده و دارای قوانین و شرایط استاندارد تجاری است بارنامه فیاتا توسط اتاق بازرگانی بین المللی تایید شده است برای صدور بارنامه فیاتا ، فوروادر ها می بایست به عضویت فیاتا رسیده باشند، در قوانین متحد الشکل گمرکات و اجرائیات (UCP) موارد در بخش ۲۵ در رابطه با بارنامه فیاتا آورده شده است.

 

اطلاعات و جزئیات بارنامه : Bill of lading


  • نام و آدرس فرستنده
  • نام و آدرس گیرنده
  • نام و آدرس شرکت حمل و نقل
  • نام و ملیت وسیله حمل
  • درج ترم تجاری بین الملل (اینکوترمز)
  • محل بارگیری درمبدا و تخلیه درمقصد 
  • نوع کالا، تعداد بسته‌ها و وزن کالا
  • تعداد کانتینر، شماره کانتینر
  • وضعیت ظاهری کالا
  • تاریخ و امضای شرکت حمل کننده

 



قوانین و مقررات بارنامه Bill of lading

در حوزه صدور بارنامه و حمل و نقل کالا قوانین و مقررات مشخص و مدون بسیاری در سطح بین المللی تدوین شده است، که در ادامه در مورد آن‌ها توضیح خواهیم دارد:

قوانین مربوط به صادرکننده بارنامه یا شرکت حمل و نقل:


  • تعیین ضوابط بارنامه
  • صادر کردن بارنامه از مبدا به کشور مقصد
  • اخذ پروانه عبور
  • صادر کردن سند تحت پوشش بیمه



 

قوانین مربوط به فروشنده یا فرستنده کالا


  • اعلام آدرس دقیق محل بارگیری و همچنین محل تخلیه
  • درج کردن مشخصات دقیق کالا
  • بارگیری به موقع کالا برای جلوگیری از زیان‌های مالی
  • تخلیه به موقع کالای مورد نظر
  • پرداخت کرایه به حامل کالا

 

قوانین مربوط  به حمل کننده کالا، راننده 


  • حضور به موقع برای بارگیری کالای مورد نظر
  • رساندن به موقع کالا در مقصد
  • محفوظ نگه داشتن محموله کالا تا زمان تخلیه
  • حضور به موقع برای تخلیه بار
  • نگهداری از بارنامه در طی مسیر

 

همانطور که گفته شد بارنامه دارای انواع مختلفی از جمله هوایی، زمینی، دریایی، ریلی و… است که هر یک از آن ها دارای بارنامه مخصوص به خود هستند.

بارنامه از این جهت دارای اهمیت است که تضمینی برای رسید و سند ارسال کالا است، که از طرف شرکت حمل و نقل به صاحب کالا داده می شود.

در بارنامه باید اطلاعاتی از قبیل نام و مهر و امضای شرکت حمل و نقل ، تاریخ حمل، نام فرستنده، گیرنده، اطلاعات محل بارگیری و محل تخلیه، وزن و نوع بار و… باید در بارنامه ثبت شود.

 

تماس با شرکت کشتیرانی ترنگ دریا

بازرگانان محترم جهت اطلاعات بیشتر راجع به بارنامه Bill of lading و انواع بارنامه Bill of lading با کارشناسان شرکت ترنگ دریا تماس بگیرید.

امیدواریم درمورد بارنامه Bill of lading و انواع بارنامه Bill of lading اطلاعات کامل به شما داده باشیم، با این حال اگر اطلاعات بیشتری درباره بارنامه می خواهید، می‌توانید با کارشناسان شرکت کشتیرانی ترنگ دریا تماس بگیرید.
021-42034000

 

نتیجه گیری

در این مقاله اطلاعات کاملی درباره بارنامه Bill of lading و انواع بارنامه Bill of lading در اختیار شما قرار دادیم، در نتیجه بارنامه یک سند مالکیت برای کالا‌های حمل شده و قرارداد بین متصدی حمل و نقل و فرستنده است، این سند باید همراه با کالای ارسال شده باشد و باید توسط نماینده مجاز شرکت حمل ونقل، فرستنده وگیرنده امضا شود اگر بارنامه به درستی مدیریت و انجام شود می‌تواند به جلوگیری از سرقت دارایی کمک کند، بنابراین بارنامه یک سند بسیار مهم جهت حمل و نقل کالا از یک نقطه به نقطه دیگر است.